6 sty 2012

O uboju halal

Alain de Peretti

Problem z żywnością halal przywoływany jest zawsze w kontekście cierpienia zwierząt oraz islamskiego podatku dla konsumentów.

Te problemy są oczywiście prawdziwe. Ale jest jeszcze jeden, który dotyczy nas wszystkich i powinien być wspomniany. To sprawa kluczowa – aspekt sanitarny. Pamiętajmy bowiem, że w uboju halal zwierzę zwrócone jest w kierunku Mekki, wykrwawia się nie będąc wcześniej otumanione, a jego gardło poderżnięte jest głęboko, aż do kręgów i przecięte są wszystkie narządy, wszystkie żyły szyjne i tętnica, a także tchawica i przełyk. Taka praktyka pociąga za sobą następujące konsekwencje anatomiczne i fizyczne:

1.Cofanie się zawartości żołądka przez przełyk, który jest blisko tchawicy.

2.Zwierzę zaczyna oddychać bardzo ciężko z powodu agonii, która może trwać nawet około kwadransa. Pamiętajmy, że wdycha substancje fekalne, obfitujące w różnego rodzaju zarazki.

3.Wszystko to, co zwierzę wdycha do pęcherzyków płucnych, przenika do krwi bardzo łatwo (wraz z zarazkami), ponieważ błona tam jest cienka. Pamiętajmy również, że krew nadal krąży w ciele zwierzęcia pomimo tego stopnia agonii, a nawet wydarza się to szybciej ze względu na stres, przynajmniej jeśli chodzi o doprowadzanie krwi do kluczowych narządów.

4.Istnieje więc ogromne ryzyko zakażenia mięsa nawet głęboko w ciele.

5.Obserwujemy, także ze względu na wysoki poziom stresu, dwa fizjologiczne zjawiska, które łaczą się ze sobą: zapaść wszystkich systemów immunologicznych oraz gromadzenie się krwi w kluczowych organach; można powiedzieć, że zwierzę zachowuje swoją krew. Jest to naturalny proces chroniący przed śmiercią, który sprawia również, że zwierzę nie krwawi tak bardzo. Jest to sytuacja odwrotna w stosunku do tego, co twierdzą ludzie wykonujący tę praktykę (taki ubój ma według islamu sprawiać, że zwierzę straci jak najwięcej krwi, która uważana jest za nieczystą i nie powinna być spożywana). Tak naprawdę produkcja toksyn w organizmie zwierzęcia jest większa.

6.Wraz z trwaniem agonii pojawiają się gwałtowne konwulsje, którym towarzyszy wypróżnienie, a uryna i kał rozpryskują się po całej powierzchni rzeźni.

Wyraźnie widzimy więc konsekwencje, wpływające na stan mięsa halal spożywanego przez konsumentów. Prawdą jest, że europejskie prawo, CEE857-2004, w swoim załączniku, w rozdziale 4 zatytułowanym „Higiena rzeźni”, w paragrafie 7, linijce A mówi:

„Tchawica i przełyk muszą pozostać nienaruszone w trakcie wykrwawiania (z wyjątkiem dla rytualnego uboju)”

Problemem jest to, że według najnowszych szacunków około 50% spożywanego mięsa jest halal. A to dlatego, że nawet jeśli muzułmanie są wciąż mniejszością i nie spożywają niektórych części, nie można wyrzucić reszty mięsa. Łatwiejsze i przynoszące więcej korzyści dla przemysłu jest posiadanie jednej linii uboju, tak więc całe zwierzę zostanie skonsumowane poza rynkiem halal. Jest ono wtedy jednak uśmiercane zgodnie z tym orientalnym rytuałem.

Konkluzja:
Naruszamy świętą ideę zasady ostrożności, żeby respektować egzotyczną praktykę, która jest irracjonalna, niemożliwa do uzasadnienia pod żadnym względem. Oparta jest na średniowiecznym zabobonie, funkcjonującym do dziś. Czy w tych okolicznościach można zaakceptować ustępstwa w europejskim prawie, zazwalające na rytualny ubój? Można było z góry przewidzieć mnożenie się przypadków toksycznych infekcji – co dotknie przede wszystkim niemuzułmanów, którzy nie są świadomi ryzyka wyjętego spod kontroli prawa, ani też kulinarnych zwyczajów powodujących, że konsumenci jedzą mięso bardziej nieprzetworzone (takie właśnie spożywają muzułmanie.(p)

Autor jest francuskim lekarzem weterynarii

Tłumaczenie: Sy
Źródło: http://vladtepesblog.com/?p=41428
Oryginał francuski: http://fr.novopress.info/104433/les-risques-sanitaires-lies-a-l%E2%80%99abattage-halal-par-alain-de-peretti-docteur-veterinaire/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+novopressfrance+%28%3A%3A+Novopress.info+|+Agence+de+presse+ind%C3%A9pendante%29

za: euroislam.pl - Mięso halal nie jest czyste

15 komentarzy:

  1. W kwestii zapoznania się z zasadami żywności halal zapraszam na stronę:

    http://polskaarabka.blogspot.com/p/dlaczego-kuchnia-halal-jest-zdrowa.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam okazję widzieć w jaki sposób "halalauje" się mięso - i w warunkach przemysłowych i w warunkach oryginalnych; to co piszesz na swoim blogu to nic innego niż islamska propaganda.

    OdpowiedzUsuń
  3. przez tysiaclecia ludzie zabijali w taki sposob zwierzeta.. i jakos bylo ok... teraz nagle wszyscy chca sie tacy humanitarni zrobic... to moze zadbac o to by nie kupowac tanich kurczakow, wieprzowiny itp... gdzie biedne zwierzeta trzymane sa w scisku??? i sie moze by tak naprawde przyjrzec, jak w Polsce znecaja sie w rzezni nad zwierzetami... tylko ostrzegam, jest to bardzo drastyczne... juz bardziej humanitarnie zabijaja zwierzeta muzulmanie, z jakims szacunkiem.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z szacunkiem z podciętym gardłem na żywca? pracuję w takiej firmie i
      uwierz mi,nie masz racji

      Usuń
    2. Witaj, a firmę jako miejsce pracy polecałbyś? Chodzi mi o warunki i atmosferę. Gdyby Ci sie chciało napisać kilka słów- na prywatny e-mail, będę wdzięczna ( iza73polska@yahoo.pl) hej

      Usuń
    3. Szanowna nieświadoma,

      zdajesz sobie sprawę z tego, co piszesz? cytuję " przez tysiaclecia ludzie zabijali w taki sposob zwierzeta.. i jakos bylo ok..." BYŁO OK !? Nie, nigdy nie było ok ! Islamiści i inni praktykujący ubój w sposób halal są niewykształceni tak jak ludzie zachodu a to wiąże się z brutalnością, agresją i niedbalstwem. Ci ludzie nie zdają sobie sprawy jak bardzo cierpi zwierzę które zabija się przez poderżnięcie gardła, zwierzę przechodzi przez wielki stres i umiera w męczarniach tylko przez to, że ci niewykształceni ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że taki rodzaj uboju nie ma żadnego sensu! Takie zabijanie nigdy nie było "ok" ! I nigdy nie będzie zwierzę też czuje i ma prawo być zabite zgodnie z humanitarnymi założeniami ! Zobacz proszę ten film i pomyśl zanim napiszesz.
      http://www.youtube.com/watch?v=h_bZzxep87c

      Usuń
    4. Hanka Iza- 50 lat temu wujek brał dziewczynkę na kolana i macał w kroczu i to było ok. Dziś otwarcie nazywamy to molestowaniem. To, że ludzie ileś lat wstecz coś robili nie znaczy, że w dzisiejszym cywilizowanym świecie my także powinniśmy to czynić. Idziemy z duchem czasu a co za tym idzie? Nasz rozwój. A rozwój to nie tylko maszyneria i fabryki, ale także intelekt. Skoro można w ten sposób zabijać zwierzęta to dlaczego np. skazańców w krajach gdzie jest kara śmierci zabija się podając środki w zastrzykach a nie jak kiedyś na krześle elektrycznym? BO SIĘ ROZWIJAMY!!!

      Usuń
  4. Zwierzę czuje ból, tak samo jak ty.
    Wyobraź sobie, że tobie podżynają gardło, ale żyjesz i wykrwawiasz się; inna opcja - zostajesz porażona prądem , tracisz natychmiast przytomnośc i wtedy cię zażynają, Nie wiem czy teraz jesteś w stanie wyobrazić sobie jak cierpi zwierzę zdychające parę godzin, wijąc się z bólu. Jeżeli halal to dla ciebie bardziej humanitarne zabijanie, to nie ma o czym dyskutować.
    W polskich rzeźniach ogłusza się zwierzęta, zaslania się iinym oczy by nie widziały śmierci innego zwierzęcia. Ale w rzeźniach - w ubojniach , a nie w komórkach pseudo-przedsiębiorców.

    OdpowiedzUsuń
  5. obejrzyjcie sobie jak jest syfnie brudno i jak sie męczą zwierzęta podczas takiego uboju religijego. Dla mnie to mięso jest nie smaczne. Niestety próbowałam w Turcji, jest żylaste. Nie mówię juz o toksynach i o nie zachowaniu podstawowych obostrzeń weterynaryjnych. Należy wspomnieć,że prawo polskie dot. mięsa jest najbardziej restrykcyjne. Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. z tego co wiem, to zwierze ubijane w sposob halal, wydala odchody, podczas takiego procesu, krew, ktora wyplywa z wnetrza miesza sie z tym czyms, ale takze wchlania sie czesciowo w ogranizm, bo sie uruchamia mechanizm obronny zwierzecia przed wykrwawieniem, co w skutku mamy... mieso pelne toksyn,,,wiecej informacji na euroislamie poszukajcie, tam jest artykul, ew ktorym doc weterynarii sie wypowiada na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, ze muzulmanie wyjadą z tego pięknego kraju jakim jest Polska, dosyć narzucania barbarzyństwa jakim jest islam. Dlaczego w Arabii Saudyjskiej katolik nie może mieć na szyi wyeksponowanego krzyżyka? Modlic może sie jedynie w domu? Konwertowałaś się na islam babo to jedź do kraju swojego lubego, mam nadzieję, że jest na tyle oświecony, ze jak zaprosi kolegów do waszego domu, to nie udostępni waszej małoletniej córki muzułmańskiemu pedofiolowi http://youtu.be/BFsF2okyaeA

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam do przeczytania mojego artykułu o uboju rytualnym:
    http://alekwas.blogspot.com/2012/12/uboj-rytualny.html

    OdpowiedzUsuń
  9. W ogóle cały islam powinni wyrżnąć, to są zwierzęta a nie ludzie, tyle tolerancji do nich i takie postępowanie w stosunku do nich jak oni mają do nas!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedys wieszano publicznie, kiedys nie bylo swiatla, kiedys ludzie sie myli raz na tydzien, czy to oznacza ze to bylo ok i ze to trzeba utrzymywac albo powracac ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Myslicie o zwierzetach , a zapomnieliscie o ludziach.W zabijaniu chodzi, aby wyszla krew ze zwierzecia. Krew powoduje ze mieso sie szybko psuje i krew przenosi rozne choroby.















    OdpowiedzUsuń